Naši društveni odnosi mogu značajno uticati na naše zdravlje, ličnost i odnos prema drugima. Ovaj psihološki test ličnosti pomoći će vam da saznate nešto o sebi i svom rasuđivanju što možda niste znali ranije.

Vrste odnosa, kako s članovima porodice, tako i s drugima, koje stvaramo od ranih godina života imaju dubok uticaj na to kako gledamo na svijet i na našu ličnost.

Pogledajte pažljivo ovu sliku koja prikazuje porodicu s tri člana – majku, oca i dijete. Potrebno je da identifikujete i pogodite koja od njih nije prava porodica.

Rezultati su podijeljeni u tri kategorije, iako postoji samo jedan odgovor.

Ako je vaš odgovor slika broj 1:

Vi ste osoba koja nije orijentisana na porodicu i uglavnom dajete prednost prijateljima i kolegama. Vjerovatno ste odabrali ovu porodicu jer smatrate da otac na slici djeluje nemarno prema djetetu i majci, ili možda mislite da majka drži dijete podalje od oca koji izgleda neodgovorno. Iako ste ovu porodicu odabrali kao lažnu, to je prava porodica u kojoj majka štiti dijete od nebrižnog oca.

Vaš odgovor sugerira da možda niste odrasli uz snažnu očinsku figuru, ali otkriva i da ste brižna osoba. Želite da poboljšate živote drugih i uživate u osjećaju sreće. Možda niste sigurni šta je prava porodica, ali vaši majčinski instinkti vas podstiču da zaštitite druge od bola koji ste možda sami iskusili.

Ako je vaš odgovor slika broj 2:

Vi ste osoba orijentisana na porodicu i cijenite svoje voljene više od svega. Možda ste ovu porodicu smatrali lažnom jer su stariji članovi previše fokusirani na sebe, dok dijete ostaje zanemareno. I majka i otac ne drže se za ruke niti obraćaju pažnju na dijete.

Vaš odgovor ukazuje da vjerujete da bi porodica trebala biti najvažniji prioritet. Oni koji porodične potrebe stavljaju na prvo mjesto često uspijevaju da izgrade stabilne i dugotrajne odnose. Vi ste osoba koja uvijek želi da njeni voljeni budu sretni, te ulažete napor u uspostavljanje povjerenja i održavanje posvećenosti.

Ako je vaš odgovor slika broj 3:

Vi možda imate traumatičnu prošlost ili ste odrastali u disfunkcionalnoj porodici, pa vam ova porodica djeluje kao srećna i puna ljubavi. Slika prikazuje brižne roditelje i dobru povezanost s djetetom, i teško je povjerovati da bi ova porodica mogla biti lažna.

Ovaj odgovor sugerira negativno razmišljanje, moguće mentalne poteškoće i nedostatak povjerenja. Takva percepcija može biti rezultat lošeg roditeljstva i problema u odnosima još od malih nogu. Možda ste svjedočili zlostavljanju, nasilju ili razdvajanju roditelja u djetinjstvu, što je uticalo na vaše razumijevanje zdrave porodice, piše The Minds Journal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *