KARDIOLOG UPOZORAVA: OVO JE GRANICA DONJEG KRVNOG TLAKA KOJA DOVODI DO SRČANOG UDARA

Povišen krvni pritisak je oboljenje koje je potrebno pratiti i držati pod kontrolon jer on može dovesti do niza ozbiljnih komplikacija i bolesti koje su opasne po život. On je povezan sa stanjem našeg srca i potrebno je redovno ga mjeriti.

Svakodnevno praćenje povišenog krvnog tlaka ključno je za pravovremeno prepoznavanje i odgovor na potencijalno rizične promjene, budući da predstavlja značajan zdravstveni problem. Jeste li ikada iskusili duboki osjećaj nelagode nakon što ste naglo ustali? Pojedinci čiji krvni tlak podliježe značajnim fluktuacijama u ovim okolnostima suočeni su s dvostruko većom vjerojatnošću da će razviti srčani udar.

Pojedinci koji se već suočavaju s problemima s krvnim tlakom vjerojatno će biti upoznati s kritičnim vrijednostima; međutim, važno je ponoviti da povišene vrijednosti mogu poslužiti kao znak upozorenja. Normalno, postoji blagi pad gornjeg (sistoličkog) krvnog tlaka kada osoba doživi naglu promjenu u držanju.

Unatoč tome, ako niži (dijastolički) tlak poraste na višu točku, to potencijalno može ukazivati ​​na povećanu vjerojatnost srčanog udara. Studija, koja je objavljena u časopisu “Hypertension”, ispitivala je skupinu od 1207 osoba u dobi od 18 do 45 godina kojima je dijagnosticiran prvi stupanj hipertenzije. Njihova sistolička očitanja bila su u rasponu od 140 do 159, dok su dijastolička očitanja bila u rasponu od 90 do 100.

Prema nalazima, kod pojedinaca koji su pokazivali povišeni dijastolički tlak nakon stajanja utvrđeno je dvostruko povećanje vjerojatnosti da će doživjeti srčani udar u usporedbi s njihovim kolegama u studiji. Potvrda ovog otkrića dodatno podupire ideju da bi prepoznavanje visokog krvnog tlaka kod mladih osoba moglo igrati ključnu ulogu u dijagnosticiranju potencijalnih rizika povezanih sa srcem.

  • Dr. Paolo Palatini sa Sveučilišta u Padovi izrazio je čuđenje otkrićem da čak i blago povišenje tlaka može poslužiti kao pokazatelj potencijalne opasnosti. Nadamo se da će ovo novootkriveno znanje doprinijeti poboljšanju metoda liječenja pojedinaca, uključujući i mlađe osobe, koje boluju od hipertenzije.

Dijagnosticiranje visokog krvnog tlaka, poznatog i kao hipertenzija, zahtijeva više od samo jednog mjerenja krvnog tlaka. Ako nečiji krvni tlak prijeđe 140/90 mmHg u tri ili više navrata, smatra se da ima visoki krvni tlak. Ovo stanje nastaje zbog pojačanog rada srca i povećanog otpora u stjenkama krvnih žila.

Posljedično, srce doživljava stalni napor dok pumpa krv po cijelom tijelu, dok stijenke krvnih žila u svim organima trpe oštećenja zbog povišenog tlaka. Visoki krvni tlak obično je posljedica neravnoteže u različitim mehanizmima, uključujući emocionalne reakcije, fizički napor i funkciju autonomnog živčanog sustava i endokrinih žlijezda odgovornih za proizvodnju hormona kao što su noradrenalin, adrenalin i angiotenzin.

Neuspjeh ovih regulatornih mehanizama dovodi do povišenih razina krvnog tlaka izvan normalnog raspona. Nije neuobičajeno da osobe s dijagnosticiranom hipertenzijom imaju jednog ili oba roditelja, kao i bliske rođake, koji također imaju visok krvni tlak. Uzrok povišenog krvnog tlaka ne pripisuje se samo jednom čimbeniku.

Umjesto toga, može biti rezultat neravnoteže na različite načine. Najjednostavnije objašnjenje uključuje prekomjerno zadržavanje soli u tijelu, što dovodi do povećanja volumena cirkulirajuće krvi. To zauzvrat vrši veći pritisak na stijenke krvnih žila i povisuje krvni tlak. Dodatno, brojni složeni mehanizmi koji uključuju hormonalne sustave doprinose povećanom vaskularnom tlaku i otporu protoku krvi.

Krajnji rezultat ostaje dosljedan – povišenje krvnog tlaka. U biti, hipertenzija se primarno klasificira kao esencijalna, što znači da se ne može pripisati određenoj bolesti koja zahvaća organe odgovorne za regulaciju krvnog tlaka. Umjesto toga, karakterizira ga neravnoteža u različitim kontrolnim mehanizmima koji upravljaju krvnim tlakom.

Opsežna istraživanja na osobama s esencijalnom hipertenzijom otkrila su značajnu genetsku predispoziciju. Često jedan ili oba roditelja, kao i bliski rođaci osoba s dijagnosticiranom hipertenzijom, pokazuju povišene razine krvnog tlaka. Štoviše, pojava moždanog udara kod jednog od roditelja snažno ukazuje na prisutnost visokog krvnog tlaka u obitelji, budući da su moždani udari obično povezani s hipertenzijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *