ZA KOLIKO STE MOGLI KUPITI OSNOVNE NAMIRNICE U BIH PRIJE 10 GODINA: Evo koliko je sve bilo jeftinije

Za deset feninga, najavljuje se, u narednim danima, moglo bi poskupiti gorivo. Nije to više neka novost za građane Bosne i Hercegovine. Na poskupljenja navikli. Iako su se cijene zaključavale, novčanici nisu ostajali ništa puniji. I tako, godinama.

Prije deset godina, građani BiH za 1000 maraka mogli su da kupe od 25 do 50 odsto više hrane i da natoče oko 20 odsto više goriva. Pokazala je to analiza uporednih podataka iz 2014. i 2024. godine, piše Srpskainfo.

Za istu tu brojku, 1000 maraka, danas su police u kuhinji siromašnije za 120 kilograma riže, 150kg brašna, 23kg teletine, 21 kg svinjetine, piletine – 31kg. U deficitu su i za 92 litra ulja, mlijeka 203l, a goriva 65 litara, više od jednog rezervoara.

Slična situacija je i kada je u pitanju vrijednost jednog kvadratnog metra stambenog prostora. Cijene udvostručene. Građani, danas jedino jeftinije pune ormare, odjećom i obućom.

Sa druge strane, prosječna plata u BiH prije deset godina iznosila je oko 830 maraka, a sada oko 1.315 KM. No, ako su plate raste, svako povećanje, ubila je inflacija, mišljenje je ekonomista.

Konstantno prisutna, samo u većem ili manjem obimu. No, stagniranje inflacije ne znači stagniranje rasta cijnea.Pandemijom korona virusa, ratom u Ukrajini i pojasu Gaze, ona je samo eskalirala. No, sa druge strane, pojedine trgovine dizale su cijene neopravdano na pojedinim proizvodima.

Podsjećamo i da je sindikalna potrošačka korpa za maj 2024. godine iznosila 2.950 maraka.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec maj 2024. godine iznosi 2.950,10 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,25%. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 20,98%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *