Danas počinje isplata penzija u Federaciji BiH: Evo koliko iznosi najniža

U skladu sa Zakonom o MIO/PIO, penzija za mjesec juni bit će isplaćene danas preko jedinstvenog računa trezora Federacije BiH.

Kako su izvijestili iz Federalnog zavoda MIO/PIO, najniža penzija za juni iznosi 573,53 KM, zajamčena 684,48 KM, a najviša 2.867,65 KM.

Prosječna mirovina korisnika samostalne penzije, a kojih je na isplati za juni 366.000, iznosi 722,69 KM.

Penziju za juni primit će 448.900 korisnika, a ukupno potrebna sredstva za isplatu iznose oko 290 miliona maraka.

Bonus:

Bivša Konakovićeva savjetnica preuzela dužnost direktorice FUZIP-a

Ivana Prvulović preuzela je danas dužnost direktorice Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ivana Prvulović rođena je 1984. godine u Sarajevu. Završila je Treću gimnaziju u Sarajevu i diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 2007. godine. Osim formalnog obrazovanja, znanje je sticala i na brojnim stručnim edukacijama, konferencijama i obukama.

U svojoj dugogodišnjoj karijeri pravnice, bila je advokatica, zastupnica za patente i saradnica na zaštiti prava industrijskog vlasništva. Od 2016. godine upisana je u Imenik Advokatske komore FBiH.

U periodu od 2021. do 2023. godine obnašala je dužnost ministrice Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, a u 2023. godini je imenovana na poziciju savjetnice ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“Aktivno govori engleski i španski jezik, a posjeduje osnovna znanja iz njemačkog, talijanskog i turskog jezika”, navedeno je iz FUZIP-a.

Na poziciju direktorice Federalne uprave za inspekcijske poslove imenovana je Rješenjem o privremenom postavljenju direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove do okončanja konkursne procedure a najduže do šest mjeseci, počevši od 1. jula 2024. godine, na 36. sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine održanoj 20. juna 2024. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *