NI DRVA, NI PELET – EVO KAKO SE JANKO GRIJE: Ovo je najjeftiniji način, TREBA VAM 100 EURA ZA CIJELU ZIMU

anko iz Stare Pazove izazvao je veliko interesovanje građana Srbije kad je rekao da za cijelu zimu na grijanje ne potroši više od 100 eura (oko 200KM) a grije skoro 230 kvadrata!

Naime, on je pronašao svoj način kako da sasječe troškove grijanja na koje neki mjesečno daju koliko on za cijelu zimu. Štaviše, Janko kaže da je ovaj način grijanja ekološki i zdrav, mnogo zdraviji od grijanja na fosilna goriva. On kuću grije na baliranu slamu od soje.

Kaže da mu je od prošle zime, koja je bila toplija, ostalo poprilično pa ove nije balirao toliko slame, a inače spremi 1.200 bala za jednu sezonu.

Na pitanje koliko kvadrata grije, rekao je da je to 180 kvadrata kuće i preko garaža i pomoćni objekat, što je ukupno 230 kvadrata, a za cijelu zimu ne dođe ga više od 100 eura.

Janko u dnevnoj sobi ima i sobni termostat kojim reguliše temperaturu a u kući mu je uvijek 21,5 stepeni.

A kad nije kod kuće? I to rješava lako

Kad porodično idu, kaže, na svečare, termostate podešava tako da, kad sagori 8 bala tokom dana i podigne temperaturu na termostatu akumulatora na određeni nivo, ako je počeo sa loženjem danas u 2h popodne do sutra do 2h popodne nema potrebe da troši dodatne bale. Spremink će sačuvati temperaturu i slati je u objekte.

Kaže i da nije jedini već da u njegovoj Pazovi ima još desetak komšija koji rade to isto.

– Ja se grejem na sojinu slamu, a sam proizvodim soju i kao nusproizvod, ta slama koja bi se koristila kao humusna struktura u zemlji, ja je koristim za loženje. Znači, moj kotao radi na bale od sojine slame – kaže Janko na video-snimku koji je objavljen na YouTubeu..

Kao jedini nedostatak ove vrste grijanja, Janko kaže da moraš da imaš uslove i prostora za držanje tih bala koje moraju da budu na suhom.

Bale kaže ubacuje na svakih pola sata ili neki minut više a kaže može da se namjesti i na relej pa da se ni na ubacivanje ne misli.

Najskuplje ga je koštao kotao koji je kupio prije više od 13-14 godina kad ga je platio 1.200 eura jer mu je trebao veći da bi mogao da ubaci cijelu balu.

I na kraju, nije sojina slama jedina koju je probao ali kaže da je sojina slama ubjedljivo najbolja jer najbolje grije, ima najbolji stepen iskorištenja i pepela ne ostaje skoro ništa.

BONUS VIC:

Kaže žena mužu:
– Dragi, idem u teretanu.
– Dobro, draga.
Drugog dana kaže žena mužu:
– Dragi, idem na aerobik.
– Dobro, draga.
Trećeg dana kaže žena mužu:
– Dragi, idem na jahanje.

– Znam, draga, konj je zvao već tri puta.

BONUS VIC:

Mujo dolazi u kafić na jutarnju kavu i viče s vrata konobaru Hasi:

– Haso, bolan, de jednu duplu kafu…

Haso mu donese narudžbu i upita:

– Jel’, bolan, a što s’ u zadnje vrijeme počeo naručivat’ duplu kafu?

Mujo uzdahne:

– E moj Haso, ja t’ se dižem svako jutro u 6 sati točno…

Haso se zbuni:

– Pa što tako rano?

Mujo slegne ramenima:

– Pa zbog jutarnje gimnas’t’ke…

Haso još zbunjeniji:

– Šta vježbaš svako jutro?

Mujo se nasmije: – Jok ja, bolan… komšinica, i to ko od majke rođena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *